воскресенье, 3 апреля 2016 г.

Олександра Курилова. ЗЕЛЕНОДОЛЬСЬК – 55 РОКІВ ІСТОРІЇ ТА СЛАВИ

 Основні дані:
                              Країна: Україна
                               Область: Дніпропетровська
                              Місто: Зеленодольськ
                           
Рік утворення:1961 Місце розташування:
Знаходиться за 487 км від Києва, 198 км від Дніпропетровська та  за 14  км в південно — західному  напрямку від районного центру і залізничної станції Апостолове.

Населення на 01.01.2011 року: 13909  чоловік  (м. Зеленодольськ 13274, с.Мала Костромка — 635)
 Загальна площа Зеленодольської територіальної громади (землі в  межах адміністративної одиниці):  3753,3000 га
 Код міста:05655
Поштовий індекс:53860
Географічний  рельєф
         Місцевість, на якій розташоване м. Зеленодольськ , являє собою південну степну рівнину, що має слабкий нахил у бік Чорного моря , в правобережній частині ріки Дніпро. Основними геоморфологічними елементами території є плато ,схили плато, давні в сучасні долини рік і балок. Територія Зеленодольська прилягає до правого дуже пологого схилу балки ,що впадає в річку Кам`янку , приток ріки Базавлук, яке впадає у Каховське водосховище.
     Рельєф території- рівнинний,спокійний з незначним уклоном (0,2 %)в південно — західному напрямку і характеризуються відмітками 89-92,5 м.
 

Клімат
   Характеристика кліматичних умов місцевості приведена за даними метеостанції м . Нікополя , найближчої до м. Зеленодольська. Температурний режим повітря характеризується наступними даними:
                   Найтепліший місяць року — липень(середня температура 22,9)
                   Найхолодніший місяць року — січень(середня температура -4,4)
                   Середньовічна температура повітря +9,2 градусів
                   Абсолютний мінімум-3-4
                   Абсолютний максимум + 39°С
                   Середня максимальна температура +29,2°С
                   Середня температура найбільш холодних п'яти діб -23°С
                   Середня температура найбільш холодної доби -24°С
                   Середня температура найбільш холодного періоду -9°С
                   Період із середньодобовою температурою повітря 8°С-171день
                   Тривалість періоду з середньодобовою температурою 0°С-102дні
                   Відносна вологість повітря характеризується наступними даними:
  Середня амплітуда добових коливань відносної вологості найбільш спекотного місця-31%.
Опади:
                    Середньорічна кількість опадів - 493мм
                     з них у вигляді дощу - 448мм
                     Добовий максимум - 69мм
Середня дата створення та сходження снігового покрову приходиться на період 25 грудня- 3 березня відповідно.
Переважний напрямок вітру в зимовий період- північно-східний, в літній період-північний, північно-західний.
                                                                   

                                                                                     Серед степів, в буянні трав і квітів,
                                                                                     Є місто, де нам жити довелось,
                                                                               Одне з найкращих, серед міст на світі-
                                                                                    Зелене місто, наш Зеленодольськ .
                                                                                                                             Ю.М. Вакула
      У житті кожної людини є визначні дати, коли підбиваються підсумки життя, аналізуються досягнення й помилки, приймаються поздоровлення від рідних, близьких і колег. Є такі дати і у міст- великих і маленьких, відомих в усьому світі  і відомих лише на певній території. Саме таку визначну дату святкує у 2016 році Зеленодольск - 55- річчя  міста.
        Зеленодольск - невеличке місто на півдні Дніпропетровщини, є одним з  наймолодших міст України.
          55... Це мало чи багато? Що значить цей вік у порівнянні з містами ,які нараховують сотні і тисячі років своєї історії? Так, це вік отроцтва і юності. Але у порівнянні  з життям людини — це вік зрілості і подальших планів на майбутнє ...
          Назви міст не народжуються випадково .Чому на початку 60-х років XX ст. вирішили назвати наше місто Зеленодольськ? Напевно, в назві цій відображено  віковічне прагнення людини до єдності з природою, з її високою та чистою красою . Зелена Долина...Оаза серед безкраїх українських степів. Географічне положення долини, поріднившись з економікою, зумовило початок будівництва електростанції і міста енергетиків — Зеленодольськ...
Історія-справа надзвичайно тривала. Ось і прийшов час написати історію м.Зеленодольська. Для людини, яка ніколи не була в наших краях, можна почати розповідь так:
       - Ви напевно, не раз читали чудову повість М.В.Гоголя “Тарас Бульба”.         Пам'ятаєте, там написано: «А попереду простирався степ...»Багато хто стверджує, що саме нашими краями   їхав старий Бульба з синами на Січ. Але, якщо зазирнути в глибину віків, цим степом пройшли вози скіфів, сарматів, гунів. Пройшли і залишили після себе лише надгробні кургани і кам'яних баб.
            Важко було жити в наших краях людині минулого. Щедра земля, але мало вологи. Розквітав весною різнотрав'ям і різноквітом степ, а до середини літа перетворювався на вигорівшу, безжиттєву пустелю.
             Лише Зелена Долина залишалася оазою серед безкраїх південних українських степів. Географічне положення долини, у поєднанні з економікою, зумовило початок будівництва електростанції, який в майбутньому судилося стати однією з наймогутніших електоростанцій Європи, яка працює на твердому паливі,газу та мазуту.
               Зеленодольськ підводився разом з Криворізькою ДРЕС-2. А розпочалося все в далекому 1961 році, коли 30 січня Рада Міністрів Української РСР затвердила проектне завдання на будівництво Криворізької ДРЕС-2. А вже в квітні 1961 року перші будівельники порушили тишу в безкрайньому українському степу, будівельне управління Криворізької ДРЕС-2 ордена Леніна тресту «Донбас-енергобуд» Головцентробуду Міністерства енергетики і електрифікації СРСР розпочало будівництво першої черги електоростанції і селище енергетиків.
               В місті підводились чотирьох- та п'ятиповерхові будинки, магазини, дитячі садочки, школи, стадіон, парк, пляж на березі величезного водосховища, газони з розкішними трояндами та блакитними ялинками.
                7 жовтня 1961 року постановою Ради Міністрів УРСР селищу будівельників Криворізької ДРЕС-2 присвоєно назву - Зеленодольськ.
                  16 травня 1964 року він отримав статус міста районного підпорядкування (Постанова Верховної Ради України №2984- XII від 3.02.1993 року).
                   В кінці 80-х років до Зеленодольської територіальної громади увійшло с. Мала Костромка.


На жаль, цей прекрасний краєвид я вже не бачила. Зараз на цьому місті просто трава, навіть немає клумби. А раніше, увечері вся молодь збиралась саме тут, біля літнього кінотеатра.


На фото видно, як добудовується головна вулиця міста Карла Маркса.

А це перша школа, яка була збудована у 1961 році . Це зараз ці молоді каштани буяють кожної весни, а кожної осені стукають учням у віконце своїми  пострілами.




Зеленодольське водосховище – це наше море, ми його всі так і називаємо. Наше море. Раніше з цього міста можна було бачити будинки, але ,якщо придивитися то ви помітите молоді деревця. Зараз це величезний парк, в якому все місто у липні пересиджує жару.





А це пляж на якому і зараз весело, але немає піску, бо всі його за ці роки вибрали на дачі.
Символіка м. Зеленодольська

         26 липня 2002 року рішенням 4-ї сесії міської ради ХХІV скликання (протокол № 4) було затверджено прапор і герб міста.
Гербом м. Зеленодольська міська рада затвердила проект Онищенка Володимира Федоровича. Герб являє собою щит у вигляді прямокутника, основа якого дорівнює 8/9 його висоти, із загостренням, що виступає в середині нижньої частини та із заокругленими нижніми кутами.
Щит поділений на два поля: верхнє жовте, на якому зображена опора лінії електропередач, верхня частина опори нагадує зірку; від її променів спускаються проводи з ізоляторами, які поступово переходять у стрічку з написом “Зеленодольськ” жовтими літерами на зеленому фоні. Внутрішні кріплення опори ажурні, каштанового кольору. Нижнє поле – зелене (суміш хрому і рослинної зелені), частина листа каштана розташована посередині. Суцвіття каштана символізує основне джерело життєдіяльності міста – Криворізьку ТЕС.
Прапор м. Зеленодольська – полотнище, поділене вздовж на три рівні частини синього, жовтого та зеленого кольору із співвідношенням сторін (довжина до ширини) 1,35 х 0,9 з лівого боку на жовтому фоні зображено суцвіття каштана із зеленим листям, що символізує зародження і розквіт життя, совість, честь, добропорядність жителів міста. Контури лінії виконані у золотистих тонах, які передають наш достаток,  благополуччя.

СИМВОЛІКА КОЛЬОРІВ ГЕРБА І ПРАПОРА

Зелений – символ весни і рослинності, перемоги життя; щедрості і духовності.
Блакитний (синій) – символ краси, ясності, лагідності, величі, духовності, мудрості, благополуччя і чистоти думок.
Жовтий – символ справедливості, милосердя, великодушності, стабільності, сили, щирості.
Білий – символ чистоти, доброти та цнотливості.
Гімн м. Зеленодольська, слова – Олександри Степанівни Макарової, музика – Неллі Григорівни Пронь.

ОПИС МАРШРУТУ ЕКСКУРСІЇ

Нашу екскурсію ми почнемо з цього, мабуть, самого святого міста для Зеленодольців.


 Пам'ятник “Скорботний воїн”-мідь, постамент-цегла,обкладена гранітними плитами, пальник. Висота пам'ятника-4м.,довжина-1м.Архітектори: ШедроваВ.І., Сотников В.Г., Чеканєв К..І.
          В Зеленодольську є багато затишних гарних місць, але самим святим для кожного городянина, напевно, є пам'ятник воїнам — визволителям ІІ Світової війни  “Скорботний воїн”. Пам'ятник знаходиться у парковій зоні міста. Солдат у касці і плащ-палатці з автоматом у руці схиляється над братською могилою. А поруч — вічний вогонь. Це братська могила  воїнів -освободителів, які загинули в лютому 1944 року, визволяючи територію Апостолівького району. В той час на території району проходили кровопролитні бої,загинули багато радянських воїнів, які були поховані у братській могилі с. Мала Костромка. Як розповідають старожили села у братській могилі було поховано 300 загиблих. У 1975 році частково останки загиблих були перенесені до м.Зеленодольська. На території села Велика Костромка є декілька братських могил радянських воїнів. З однієї з цих могил також були перенесені останки загиблих до м.Зеленодольська. Відкриття пам'ятника відбулося 9 травня 1975 року. Відтоді щорічно 9 травня в світле Свято Перемоги; наприкінці жовтня, коли відзначається річниця визволення України і на початку лютого,коли відзначається різниця визволення Апостолівщини від німецьких окупантів загарбників зеленодольці збираються на мітинг-реквієм, щоб вклонитися тим,хто ціною свого життя врятував світ від коричневої чуми. На шліфованій гранітній плиті вибиті слова: “Сынам Родины, павшим героям, утвердившим жизнь, вечная слава». Далі вибиті військові звання та прізвища загиблих, всьго 117 імен.

Є в Зеленодольську пам'ятник, який вважається найстарішим у місті. Молода жінка на витягнутих руках тримає низку з восьми голубів, які розправили у польоті крила. Навіть старожили міста вагаються у встановленні точної дати появи цієї скульптури. Вона з'явилася в місті як символ миру, праці молодості і краси. Спершу її було встановлено у парковій зоні серед сосен біля Палацу культури “Ювілейний». А у 1975-у році було перенесено і встановлено на одній з центральних вулиць міста-вулиці Карла Маркса. Ця скульптура символізує молодість і красу нашого рідного Зеленодольська.


У 1978 році на території Зеленодольської середньої школи №2 відкрито пам'ятник Клімашкіну Олексію Федотовичу. Це командир розрахунку станкового кулемета 174-го гвардійського стрілкового полку 57-ї стрілкової дивізії 8-ї гвардійської армії,гвардії рядовий. Народився у 1925 році в с. Матишево-Руднянського  району Волгоградської області в родині робітника. Росіянин. Закінчив 5 класів сільської школи, потім навчався у м. Москві. Працював слюсарем на заводі. В Радянській армії і на фронті з грудня 1943 року. Брав участь у боях за визволення України. 17 лютого 1944 року зав'язалисябої за с. Велика Костромка Апостолївського р-ну. Кулементний розрахунок Клімашкіна знищив 26 фашистів. У цьому  бою Клімашкін О.Ф.  загинув. Нагороджений орденами Леніна, Слави 3-го ступеня. Довічно зарахований до списків частини ( Наказ Міністерства Оборони СРСР   №37 від 22.03.1956 року.)
        З ініціативою встановлення на території Зеленодольської середньої школи №2 пам'ятника О.Ф.Клімашкіну виступив один з 9-х класів цієї школи. В радянські часи існувала традиція таборів праці і відпочинку. Учні зеленодольських шкіл після закінчення 9-х класів працювали та відпочивали в цих таборах. Всі гроші, які заробили випускники 9-х класів Зеленодольської середньої школи №2 у цьому таборі були перераховані на виготовлення гранітної стели О.Ф.Клімашкіну.

           У 1985 році в м.Зеленодольську було закладено Алею ветеранів. Відбулося це в парковій зоні , неподалік від пам'ятника загиблим воїнам. Присвячена  ця подія 40-річчю Перемоги у ІІ Світовій війніі 1939-1945 років. На початку алеї встановлено пам'ятну гранітну глибу з шліфованою плитою, на якій напис:”Аллея ветеранов заложена в честь 40-летия Победы 1945-1985»

Неподалік від пам'ятника воїнам-визволителям ІІ Світової війни у 2000 році було відкрито  обеліск загиблим воїнам-інтернаціоналістам. На гранітній глибі встановлено шліфовану плиту з зображенням військової каски і автомата. Нижче вибито напис: “Афганістан болит в моей душе”. У цій війні три наші земляки віддали своє життя. Це Ігор Сепегін, В'ячеслав Бонько, Леонід Сагалатий. Щороку 15 лютого в День вшанування учасників бойових дій на території інших держав біля пам'ятника збираються зеленодольці,щоб віддати дань пам'яті загиблим і тим, хто пройшов горнило цієї війни.      
             11 вересня 2005 року в день святкування 44 — річниці від дня застування м.Зеленодольська відбулося відкриття пам'ятника у вигляді гранітного постаменту, встановленого на честь тих зеленодольців, які заснували місто енергетиків. Встановлено його на одній з центральних вулиць — проспект Незалежності. На пам'ятнику на шліфованій гранітній плиті напис: ”Вдячні зеленодольці засновникам міста”.  Цим пам'ятником зеленодольці віддають шану будівельникам Зеленодольська.
Голубим люстерком на карті моєї країни виділяється моє місто – Зеленодольськ, але скільки історії за цим, майже незначним зміненням на карті у 1961 році.
На межі  з Херсонськоїю областю у 1961 році почали будувати Криворізьку ТЕС. Красуню та гордість СРСР : «Нашу годувальницю»

Над чистим полотном чаклує уміла рука Майстра, та оживає полотно фарбами та сюжетами. Відбивається сонце у вікнах будинків, колише вітер верхів’я дерев, люди поспішають на роботу, димлять труби, тягнуться до неба високовольтні опори, впевнено тримаючи на своїх металевих плечах дроти, якими передається струм. Чомусь будівництво теплової станції асоціюється із творчістю художника. І це не дивно, адже електростанції тісно пов’язані з навколишнім світом. Створення великих ставків, водоймищ, селищ та міст у багато чому пов’язано з ними.
            30 липня 1960 року Рада Міністрів УССР визначила для будівництва нової державної районної електростанції майданчик, розташований у дванадцяти кілометрах від райцентру Апостолове. Так півстоліття тому вирішилася доля майбутнього міста Зеленодольськ, а тисячі людей отримали дім та цікаву роботу.

…Із подивом жителі села Мала Костромка спостерігали за неочікуваним зацікавленням вчених та інженерів неосяжними степовими просторами. Спочатку не вірили діди, що у чистому полі можна що-небудь створити. А молодь натомість усім серцем сподівалася та чекала змін. І невдовзі все закрутилося…


У серпні 61-го екскаваторник Дмитро Гончаров підняв перший ківш ґрунту з котловану фундаменту головного корпусу майбутньої електростанції. У 62-му активно наростають темпи будівництва.
            Історія Криворізької теплоелектростанції почалась, коли 30 січня 1961 року Рада Міністрів СРСР затвердила проектне завдання на будівництво ГРЕС. За первісним проектом передбачалося збудувати теплову електростанцію  загальною потужністю 2400 МВт, яка працювала б на виснаженому вугіллі. Передбачалося споруджувати її у дві черги – у кожній по чотири блоки. У проекті планувалося обладнання, яке тільки почала випускати вітчизняна промисловість – котельні агрегати моделей П-50, виготовлені Подільським машинобудівним заводом імені С. Орджонікідзе, та ТПП-210А Таганрозького заводу «Червоний котельник». Турбіни марки К-300-240 виготовляв Харківський турбінний завод імені С.М. Кірова, а генератори – Харківський завод «Електроважмаш» імені Леніна.


Фактично на безлюдному місці було створене й водоймище. Спеціально обрану рівнину – Зелену долину, розташовану в низині між річками Дніпро та Інгулець, зміцнили дамбами. Потім прорили десятикілометровий канал та подали воду. Протягом шести місяців заповнювався «ставок» загальною площею 15,4 квадратних кілометри. Так у селище прийшла вода! Канал став джерелом питної води, а водоймище – охолоджувачем для гарячої богатирської потужності блоків.
Підготовка до уведення в експлуатацію першої «трьохсотки» просувалася такими стрімкими темпами, що дата її запуску, запланована на початок 1965 року, не викликала ніяких сумнівів.

Такі високі темпи спорудження та запуску обладнання досягалися не тільки завдяки таланту керівників, професіоналізму майстрів, бригадирів, робочих, але й з допомогою нової на той час технології будівельно-монтажних робіт. Саме на Криворізькій ГРЕС-2 вперше використаний поточний метод, коли монтаж  практично всього енергетичного обладнання вівся укрупненими блоками.
 

Ось така вона красуня  - Криворізька ТЕС.

І хто його знає де б я зараз милувалася красою, якби у тому, далекому 1960 році 30 січня обрали інший майданчик……
                                       
Література

1. Дніпропетровщина:Науково-популярне видання. – Дніпропетровськ: ВАТ Дніпрокнига,2001. – сю182-183.
2. Дніпропетровська область: Географічний атлас: Моя мала Батьківщина.-К.:ТОВ Видавництво Мапа, 2001.- 20с.
3. Керманичі поступу. Особистості. Досвід. Потенціал: Офіційний Альманах Асоціації міст України та громад.-К.:Видавничий центр ЕкоПрес, 2008.-С.74-75,180-181.
4. Криворожская тепловая електростанция: коллектив лидеров. – Запорожье : Дикое Поле,2010.-95с.
5. ПСП Криворожская ТЭС: 45 лет славной истории гиганта энергетики. – Кривой Рог: ООО Типография Октан – принт,2010.-20 с.
6. Неповторна Дніпропетровщина. До 15-ї річниці незалежності України: Нариси.-Д.:АРТ-ПРЕС,2006.-344с,іл.
7. История городов и сел Украинской ССР. Днепропетровская область. Харьковская книжная фабрика им.М.В.Фрунзе. Институт истории академии Наук УССР.Киев – 1977г.
8. Историческая справка Криворожской Государственной Районной Электростанции 1961-1980г.



               
                                                         Курилова Олександра
                                                       Гурток «Спортивне орієнтування», 
Зеленодольськ, Дніпропетровська обл.   

1 комментарий: