вторник, 29 марта 2016 г.

Діана Матушевська, Марія Сіянчук. "Орел і решка. Тернопіль"


Розкинулося ге – ен на терен полі,


Убране зеленю і завжди урочисте,

Сонцем ціловане і вмите дощами – Тернопіль!

Славне українське місто.



Україна. Рідна батьківська земля… Тут я народилася і живу. Тут я вперше почула дзвінкий спів пташок, славну українську пісню; побачила безмежне голубе небо, ступила перший несміливий крок по рідній землі.




Це край незабутнього Тараса Шевченка, відомої Лесі Українки, славетної Соломії Крушельницької. Частиною відомої української землі є славне місто Тернопіль. Це – затишне містечко, побудоване на річці Серет – лівій притоці Дністра. Перша згадка про нього датована 1540 роком.

Здавна Тернопіль приваблював багатьох туристів красивими місцями, архітектурними пам’ятниками, привітністю та добротою жителів. Центральна частина міста Тернополя – надзвичайно простора та красива ,вишуканими квітковими композиціями та фонтанами, з визначними пам’ятками архітектури, музеями та монументами. Однією зі таких прикрас є пам’ятник українському письменнику та громадському діячеві Іванові Франкові. Він став частиною історії Тернополя. На його честь названа вулиця, гімназія.


Головною родзинкою міста є Тернопільський став – штучне водоймище, по якому плаває два катери. У давнину ця водойма була призначена для захисту жителів міста від ворогів. Для закоханих там створений справжній “Острівець Кохання”. А з якою фантазією викували неподалік Дерево щастя. Закохані пари можуть прикріпити колодки на знак міцності своїх почуттів. Зачаровують туристів Тернопільські парки, скверни, квітучі алеї. Вони додають Тернополю особливої свіжості.

Милує око парк Тараса Шевченка. В ньому відбуваються різні фестивалі, виступи. Тихі алеї, невелика штучна водойма, острівці, плесо Тернопільського ставу надають парку особливої чарівності та неповторності.

Наймолодший, найкрасивіший парк Тернополя – гідропарк “Топільче”.

В ньому створено куточок, де розміщені дерев’яні скульптури на теми відомих казок, штучні пороги, дамби з водоспадами. Заспокоює душу кожному туристу парк “Здоров’я”. Ще однією цікавинкою міста є замок. Звичайно, замком у класичному розумінні цього слова його назвати важко. У наші дні тут знаходиться спортивна школа. Варто згадати і про музеї Тернополя. У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї знаходиться найбільше зібрання пам’яток і матеріалів з природи, історії, етнографії і побуту Тернопільщини.

У Тернополі є багато місць для культурного відпочинку які варто відвідати. Тут побудоване перше в Україні Співоче поле.


Тернопіль, наче лебідь,


Над озером сплива.

Чекає він туристів

Щодня, шодня, щодня…

Як дівчина, красивий,

Суворий, як солдат,

І, наче батько сивий,

Всім гостям щиро рад.



Діана Матушевська, Марія Сіянчук,
м. Тернопіль


Комментариев нет:

Отправить комментарий