пятница, 8 апреля 2016 г.

Уляна Костюченко. Хорли - півострів-загадка


До 25 - річчя  Незалежності України


Моя найвища мрія — зробити доступним тисячам людей цей неоціненний дар природи.
О. Стоцький

Ці загадкові Хорли
Є на Україні куточки, які без будь-яких перебільшень можна назвати унікальними. Ось тільки знаємо про них мало. А жаль, вони того варті. Один із них — півострів-загадка Хорли. Нещодавно геологи встановили, що в його надрах знаходиться найбільше в Європі озеро питної води. Але не тільки цим дивують Хорли...


Білий півострів у Чорному морі 

Лише вузька смужка суші завдовжки кілометр з'єднує це дивовижне місце з материком. Свою назву півострів, що омивається водами Каркінітської затоки, одержав від турецьких моряків. Побачивши його вперше, вони вигукнули: «Хорли!», що значить «білий». Принаймні так говорить легенда.
  Півострів здався їм таким через суцільну ковдру степового ковилу на тлі блакитної плеса моря. Хорли й досі вважають таємничим куточком у Чорному морі, тихим і одиноким. За своїми обрисами він — мініатюрна копія Криму, проте вода чистіша, а повітря, за вмістом йоду, вважається найбільш насиченим у світі. Найкращі пляжі в Хорлах — теж на південному березі.
   Тут збереглися устричні обмілини, де живуть сотні тисяч бакланів і чайок, де чаплі не бояться людей, а дельфіни ліниво смакують рибою.
       У синій далині проглядаються о.Джарилгач і кораблі, що стоять на рейді Скадовського порту. Колись і Хорли були портом, до причалів якого швартувалися судна під іноземними прапорами. Каркінітська затока швидко прогрівається влітку й не замерзає взимку, бо з-під землі б'ють гарячі джерела. Білий стовпчик фонтану з мінеральною водою зустрічає відразу при в'їзді на півострів. Поруч, наче вартові, стоять два величезні хрести — православний і греко-католицький.
   Маленький занедбаний рай притягує сьогодні всіх, хто втомився від мегаполісів і лоску модних курортів, хто хоче побути наодинці з природою і побачити обрій, де зливаються небо з морем і де вночі над головою з'являється величезна Велика Ведмедиця й сяє Полярна зірка. Туристи з Росії та Білорусі, Молдови та Німеччини везуть звідти додому цілющі водорості, слайди з краєвидами, незабутні спогади про нічну риболовлю і вранішні танці довгоногих чапель.




Півострів Хорли. Що  це за місце таке? 

Існують на Херсонщині куточки, які без будь-яких перебільшень можна назвати унікальними. Одним із них є півострів-загадка Хорли.

Жодне підприємство не забруднює повітря відходи виробництва, бо їх тут не будують. Тому в цьому місці добре лікувати гіпертонію, атеросклероз, бронхіальну астму, захворювання верхніх дихальних шляхів.

 Чиста морська вода

 Жодна каналізаційна труба не впадає в море. Уже в травні вода прогрівається від 18 до 25 градусів, а восени у вересні та на початку жовтня від 18 до 20 градусів. Так що купальний сезон починається в травні, а завершується аж у жовтні. У травні-червні море чисте. Навіть медуз не буває! Усе літо вода нагадує парне молоко з температурою до 30 градусів і вище.

Артезіанська вода

   Наближаючись до живописного селища Хорли, ви будете вражені тим, що широкий степ одразу переходить у море. Але дивом є те, що на краю степу з землі б'є на висоту близько 2 метрів фонтан чистої кришталевої артезіанської води, температура якої взимку і влітку — 8-9 градусів. А за ним тягнуться широкі простори Чорного моря. Поруч, серед сріблястих маслин та інших дерев тихо й плавно тече ще одне джерело з такою ж чудовою прісною водою. На півострові є  також три диво-джерела з кришталево-чистою холодною водою. Місцеві жителі та відпочиваючі п'ють  артезіанську воду, котру називають “живою водою”, про яку ми чули з казок.

Джерела мінеральної води. 

   Великі послуги при лікуванні печінки, ендокринних залоз, шлунку та сечовивідних шляхів надають потужні джерела мінеральної води.
   Свердловини 2М знаходяться на території турбази ”Білий лебідь”. Ця вода пройшла повне обстеження НДІ медичної  реабілітації та курортології в 1995 році в місті Одеса. Вона, згідно з дослідженнями, лікує захворювання шлунково-кишкового тракту й внесена до Державного реєстру лікувальних мінеральних вод України як слаболужна, середньої мінералізації. Старожили стверджують: хто вип'є хорлівської води, обов'язково сюди повернеться. Вона тут особлива з домішками срібла, тобто майже стерильна.

Харчування та відпочинок

  На базарах селища, у всіх магазинах, кіосках ви зможете купити які завгодно продукти. Тут поласуєте смачним медом, натуральним коров'ячим молоком та молочними продуктами, неповторними креветками. Не зможете прийти мимо екологічно чистих фруктів та овочів, які ростуть  удосталь у садках і на городах місцевих мешканців, бо вони политі живою водою! Які гарні й смачні яблука, груші, сливи, алича, перси ки чекають вас. Але ваша увага буде прикута до грон винограду, що сяє сонцем. А які кавуни та дині! Який у них смак!  Його неможливо забути!
  Усе  це вирощено на землях півострова, де триста днів на рік світить яскраве спекотне сонце.
  Вас з нетерпінням чекають кафе, розташовані на березі моря, де можна чудово провести свій час, відпочити, поїсти та вгамувати спрагу.
  На літній сезон до Хорлів приїжджає Луна-парк із різноманітними атракціонами.
 
Хорли є місцем проведення міжнародних фестивалів.

  На півострові розташовані бази відпочинку та пансіонати підприємств і організацій різних міст: Києва, Харкова, Херсона, Кривого Рогу, Зеленодольська, Вінниці, Черкас та інші. Ви зможете зупинитися в затишних кімнатах місцевих жителів, які чекають на вас з нетерпінням. Створені умови й для автотуристів.

Хорли, до нових зустрічей...
На зворотному шляху в затоці ми розгледіли великих білих птахів. Лебеді! Вони облюбували для себе місцину вздовж дамби, подалі від сторонніх очей. Горді птахи повільно плавали, не поспішаючи розправляли крила, щоб злетіти і знову опуститися на воду. Невже ця краса може зникнути?





Костюченко Уляна

м. Марганець Дніпропетровської області

34 комментария:

  1. Отличная публикация! Захотелось сбежать от городской суеты и отдохнуть в этом чудном месте!

    ОтветитьУдалить
  2. Чудовий опис! Ніколи там не була! Захотілося відвідати та побачити все на власні очі!

    ОтветитьУдалить
  3. Травелоги это здорово, а вот кто такие ДАВИДЯКИ?

    ОтветитьУдалить
  4. Молодець! Дуже гарна стаття! Згадалося, як я там відпочивала. Дійсно чарівне місце! Удачі!

    ОтветитьУдалить
  5. Дуже спiвочо та мальовничо!

    ОтветитьУдалить
  6. Дуже спiвочо та мальовничо!

    ОтветитьУдалить
  7. раньше думала: Хорлы так Хорлы, место летнего отдыха у Чёрного моря. а оказалось... НАСТОЯЩЕЕ ЧУДО!!! обязательно увижу его своими глазами. благодаря твоей интересной статье)))

    ОтветитьУдалить
  8. Яка гарна розповідь. Чув про Хорли, Але ніколи там не був. Тепер відвідаю обов'язково!!! Дякую!!!

    ОтветитьУдалить
  9. Яка гарна розповідь. Чув про Хорли, Але ніколи там не був. Тепер відвідаю обов'язково!!! Дякую!!!

    ОтветитьУдалить
  10. Це дійсно гарне місце, ми там часто відпочивали з батьками у дитинстві. Море, сонце, медузи... Дуже дякую за розповідь!

    ОтветитьУдалить
  11. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  12. Дійсно казкова історія!!! Дякую за можливість віртуальної подорожі

    ОтветитьУдалить
  13. Дійсно казкова історія!!! Дякую за можливість віртуальної подорожі

    ОтветитьУдалить
  14. Классное описание, прям поехать захотелось ))

    ОтветитьУдалить
  15. обов'язково,влітку відвідаємо з донькою це мальовниче місце!!!

    ОтветитьУдалить
  16. Захотелось летом поехать с семьей в это чудесное место. Живем и не знаем какая красота рядом! Спасибо Ульяна!

    ОтветитьУдалить
  17. Великолепное описание, отлично дополняющие фотографии!Захотелось всё увидеть своими глазами!

    ОтветитьУдалить
  18. Спасибі: наче побувала. Уляна, гарна стаття - і опис, і фото. Навіть, захотілося відвідати і відпочити в цьому малбовничому місці.

    ОтветитьУдалить
  19. Очень понравилось, продолжай в том же духе

    ОтветитьУдалить
  20. Дякую, Уляна!Тепер я знаю,де провести частинку літа!

    ОтветитьУдалить
  21. Очень увлекательно и интересно!

    ОтветитьУдалить
  22. Заманчиво, так и хочется туда попасть

    ОтветитьУдалить
  23. Насправді дуже мальовниче місце!!! Дякую за розповідь!!!

    ОтветитьУдалить
  24. Супер!!! Розумчника!!! Так тримати!!!

    ОтветитьУдалить
  25. Плеск волны и запах моря, бархат ночи, звезд сиянье...
    Красок ярких буйство утром
    И прохлады наслаждение..
    Спасибо за возвращение в лето! Спасибо за новый маршрут!

    ОтветитьУдалить
  26. Уля, очень интересная работа)

    ОтветитьУдалить
  27. Я про цей півострів вперше чую ну він мене зацікавив.
    Дякую тобі за гарний опис цього півострова.

    ОтветитьУдалить